Marime text A A A
blog_image
  • Home
  • Noutati
  • Împreună din prima zi : investiție în aparatură medicală performantă pentru maternitățile din 45 de spitale

FUNDATIA OMV PETROM

18.10.2022

Împreună din prima zi : investiție în aparatură medicală performantă pentru maternitățile din 45 de spitale

 

București, 17 octombrie 2022: Lipsa aparaturii medicale de ultimă generație, numărul mare al sarcinilor neurmărite medical și distanțele mari până la primul spital dotat, în zonele defavorizate, contribuie la creșterea mortalității infantile, capitol unde România deține primul loc din Uniunea Europeană. Organizația Salvați Copiii accelerează programul de combatere a mortalității infantile și anunță o investiție majoră, de un milion de euro, în 45 de secții de neonatologie de gradul 1 și 2 din 28 de județe ale țării. Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2020, România are cea mai mare rată a mortalității infantile din UE (5,6 la mia de copii născuți vii), urmată de Bulgaria și Slovacia (ambele cu rata de 5,1 la mie); la polul opus se află Estonia (1,4 la mia de copii născuți vii) și Finlanda (1,8 la mie). În cifre absolute, 1.008 copii cu vârsta sub un an au murit în anul 2021, în România, multe dintre aceste decese putând fi prevenite prin acces la servicii medicale în timpul sarcinii și prin dotarea maternităților și secțiilor de neonatologie cu aparatură medicală performantă. 

Astfel, prin programul ''Împreună din prima zi'', finanțat de Fundația OMV Petrom, medicii vor avea la dispoziție aparatură și echipamente medicale performante, vitale pentru salvarea și îngrijirea nounăscuților prematuri sau cu patologii complexe. Nevoile transmise de unitățile medicale sunt dintre cele mai diverse: de la ventilatoare neonatale de generație nouă, mese de reanimare la incubatoare și alte echipamente medicale performante.

Mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România, însă o treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame și copii, precum și prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante.

În cadrul proiectului ''Împreună din prima zi'' au fost evidențiate solicitările maternităților de grad 1 și grad 2, maternități care trebuie să fie dotate pentru a putea oferi asistență de urgență pentru nou-născuți. De multe ori, medicii maternităților de grad 2 sunt nevoiți să acorde asistență pentru prematurii mici până la realizarea transferului la o maternitate de grad 3. În aceste cazuri trebuie să ofere asistență medicală de urgență și trebuie să aibă la dispoziție echipamentele medicale performante pentru desfășurarea actului medical.

În cadrul proiectului vor ajunge echipamente la :

1. Alba, Spitalul Municipal Sebeș
2. Alba, Spitalul Municipal Aiud
3. Alba, Spitalul Municipal Blaj
4. Argeș, Spitalul Municipal Curtea de Argeș
5. Arad, Spitalul Orășenesc Ineu
6. Bihor, Spitalul Municipal "Dr. Pop Mircea" Marghita
7. Botoșani, Spitalul Municipal Dorohoi
8. Brăila, Spitalul Județean Brăila
9. Brașov, Spitalul Orășenesc Rupea
10. Buzău, Spitalul Orășenesc Nehoiu
11. Caraș-Severin, Spitalul Județean Resița
12. Caraș-Severin, Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș
13. Dâmbovița, Spitalul Municipal Moreni
14. Dolj, Spitalul Orășensesc Segarcea
15. Dolj, Spitalul Municipal Profesor Dr. Irinel Popescu Băilești
16. Dolj, Spitalul Clinic Filantropia Craiova
17. Dolj, Spitalul Filişanilor, Filiași
18. Dolj, Spitalul Orășenesc Dăbuleni
19. Galați, Spitalul Orășenesc Tg. Bujor
20. Galați, Spitalul Municipal Anton Cincu Tecuci
21. Harghita, Spitalul Municipal Gheorgheni
22. Hunedoara, Spitalul Județean Deva
23. Hunedoara, Spitalul Orășenesc Hațeg
24. Hunedoara, Spitalul Municipal Lupeni
25. Hunedoara, Spitalul Municipal Brad
26. Hunedoara, Spitalul Municipal Petroșani
27. Hunedoara, Spitalul Municipal ,,Al. Simionescu" Hunedoara
28. Iași, Sipitalul Clinic Obstetrică-Ginecologie Elena Doamna Iași
29. Iași, Spitalul Municipal de Urgență Pașcani
30. Iași, Spitalul Orășenesc Hârlău
31. Maramureș, Spitalul Municipal Sighetu Marmației
32. Mureș, Spitalul Municipal Sighișoara
33. Mureș, Spitalul Municipal Dr. Eugen Nicoară Reghin
34. Neamț, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț
35. Prahova, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Ploiești
36. Prahova, Spitalul Municipal Câmpina
37. Olt, Spitalul Județean de Urgență Slatina
38. Sălaj, Spitalul Județean de Urgență Zalău
39. Satu-Mare, Spitalul Județean de Urgență Satu-Mare
40. Sibiu, Spitalul Municipal Mediaș
41. Suceava, Spitalul Municipal Fălticeni
42. Timiș, Spitalul Municipal Lugoj
43. Tulcea, Spitalul Județean de Urgență Tulcea
44. Vaslui, Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” Huși
45. Vaslui, Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad

 

 

CONTEXT

Din anul 2010, Organizația Salvați Copiii a dotat 105 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.020 de echipamente vitale, investind peste 8.500.000 de euro. Până la sfârșitul anului 2022, Salvați Copiii va dota cel puțin 55 de unități medicale cu echipamente performante, asigurând supraviețuirea și tratamentul adecvat pentru cel puțin 30.000 de copii.

Salvați Copiii România a demarat și un amplu proces de reabilitare a Blocului Operator și a Secției de Terapie Intensivă ale Maternității Polizu, din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu- Rusescu”. Maternitatea este unitate de referință în domeniul sănătății mamei și copilului, aici vin să fie tratate sau să nască femei din toată țara, și sunt tratate gravide cu diverse afecțiuni materno-fetale, cazuri care necesită intervenție pentru bebeluși încă din primele secunde de viață sau femei cu patologii ginecologice diverse.

Doar în Secția de Terapie Intensivă și Blocul Operator ajung anual aproximativ 8.000 de paciente pentru intervenții chirurgicale complexe, de la sarcinile cu risc crescut până la patologii din sfera oncologică.

În cadrul procesului de reabilitare se au în vedere:

  • Recompartimentarea și modernizarea spațiilor
  • Modificarea circuitelor
  • Schimbarea rețelei de distribuție a fluidelor și a gazelor medicale
  • Realizarea sistemului de siguranță la patul pacientului
  • Refacerea sistemului de ventilație
  • Achiziționarea de echipamente vitale moderne.

 

#INVESTIȚIE ÎN VIAȚĂ cu 20% din impozitul pe profit

Companiile pot investi în viața nou-născuților care au nevoie de îngrijire medicală urgentă și de calitate, prin încheierea unui contract de sponsorizare, iar persoanele fizice au posibilitatea de a dona online pe https://www.salvaticopiii.ro/renovare sau prin SMS la 8845, 2 euro lunar, text POLIZU.

Persoană de contact: Ștefania Mircea, coordonator program reducerea mortalității infantile, Salvați Copiii – stefania.mircea@salvaticopiii.ro, tel. 0745 375 148.

 

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii:

De 32 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în peste 120 de țări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obține progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viața acestora. Peste 2.920.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copii

Despre Fundatia OMV PETROM

Fundația OMV Petrom este o organizaţie non-profit, distinctă și independentă de operațiunile companiei OMV Petrom. Lansată în anul 2022, Fundația OMV Petrom construiește programe și susține investiții pe termen lung în România pentru comunități dezavantajate, în trei domenii cheie: educație, mediu și sănătate. Mai multe detalii despre activitatea Fundaţiei OMV Petrom puteți găsi pe www.fundatiaomvpetrom.ro.

 

Pentru a vedea comunicatul in format PDF click aici.