Pe perioada a 6 luni (aprilie-septembrie 2024), 10 dintre proiectele propuse de BRAVoluntarii participanţi au fost finanţate în vederea implementării în comunităţile locale.
Valoarea totală a fondului de proiecte a fost de 100.000 EUR, iar valoarea unei finanțări a fost de 10.000 EUR/proiect.
În cadrul programului BRAVoluntar 2.0, în perioada septembrie 2023 - februarie 2024, am oferit formare și consultanță în domeniul dezvoltării comunitare atât pentru voluntari cât și pentru organizații neguvernamentale.
I-am sprijinit pe voluntari în procesul de implicare comunitară, de la identificarea unei nevoi şi a unor parteneri până la implementarea unui proiect cu impact social. În același timp, organizațiile neguvernamentale au beneficiat de formare și finanțare pentru derularea proiectelor cu componentă de voluntariat.
Loc desfășurare: comunele Bradu și Poiana Lacului, jud. Argeș
Beneficiari: 100 de elevi și 50 de profesori
Proiectul s-a adresat elevilor și cadrelor didactice din mediul rural și a vizat îmbunătățirea deprinderilor de acordare a primului ajutor în situații de urgență medicală și a modului de reacție în cazul incidentelor neprevăzute din curtea școlii. Cei 100 de elevi și 50 de profesori de la școlile din comunitățile vizate au participat la ateliere practice cu echipamente medicale moderne, unde au învățat atât să aplice manevrele de resuscitare cardio-pulmonară, manevra Heimlich și poziția laterală de siguranță, cât și cum să intervină corect în situațiile neprevăzute din curtea școlii. La finalul proiectului au fost montate două defibrilatoare automate externe care îi vor ajuta pe beneficiari să intervină în situațiile de urgență și să salveze vieți.
Loc desfășurare: București
Beneficiari: 150 de liceeni
Proiectul s-a adresat celor 150 de liceeni din cadrul Colegiul Economic „Costin C. Kirițescu” București și a avut ca scop informarea lor cu privire la riscurile asociate dependențelor și încurajarea formării unor obiceiuri sănătoase. Tinerii au dobândit o înțelegere profundă a mecanismelor care stau la baza dependențelor (fumat, jocurile de noroc, social media ș.a.), și au învățat să recunoască semnele timpurii ale acestor capcane și să dezvolte strategii eficiente pentru a le evita.
Loc desfășurare: comuna Roata de jos, județul Giurgiu
Beneficiari: 155 de elevi
Proiectul a vizat amenajarea unui spațiu pentru activități sportive în curtea școlii nr. 2 din comuna Roata de jos, județul Giurgiu. Pe parcursul proiectului au fost organizate numeroase activități sportive, jocuri recreative, dar și competiții ce au avut rolul de a le dezvolta copiilor spiritul de echipă, de fair-play, oferindu-le șansa de a socializa și cu alți copii. De acest spațiu vor beneficia toți cei 155 de elevi ai școlii, iar 50 dintre copii au participat în perioada verii și la activități sportive și mici competiții care au fost organizate în spațiul nou amenajat din curtea școlii.
Loc desfășurare: localitatea Telega, jud. Prahova
Beneficiari: 320 de elevi și preșcolari
Proiectul a urmărit promovarea unui stil de viaţă sănătos și crearea premiselor pentru adoptarea unor comportamente adecvate pentru copiii din localitatea Telega, jud. Prahova. Astfel, 320 de elevi și preșcolari înscriși la Școala Gimnazială Nr. 1, dar și părinți/cadre didactice au participat la sesiuni de informare privind adoptarea unor obiceiuri sănătoase și a unui stil de viață echilibrat, iar 20 de copii cu probleme de greutate au beneficiat de informații și sprijin în cadrul unui curs de nutriție. Dotarea parcului din localitate cu 5 echipamente de fitness va atrage copiii, chiar și părinții sau bunicii să petreacă o parte din timpul liber făcând mișcare.
Loc desfășurare: sat Marca, jud. Sălaj
Beneficiari: 60 de copii
Proiectul și-a propus organizarea unor ateliere tematice pentru 60 de copii din comunitate, ateliere ce au avut ca temă principală tradițiile și obiceiurile populare locale și naționale, conservarea și promovarea folclorului autohton, contribuind astfel la dezvoltarea dragostei pentru tradițiile populare, dezvoltându-le gustul pentru frumos, cultivându-le răbdarea, stăpânirea de sine, spiritul de echipă.
Loc desfășurare: Ploiești, jud. Prahova
Beneficiari: 870 de elevi
Proiectul s-a concentrat pe prevenirea violenței în familie prin furnizarea de informații, resurse și instrumente practice pentru elevii de la Colegiul Național Pedagogic "Regina Maria" din Ploiești, de la clasele a 7-a până la a 12-a. Prin intermediul a 29 de ateliere interactive au fost oferite elevilor informații, resurse și instrumente practice pentru identificarea și gestionarea violenței în familie, promovând relații sănătoase și respectuoase, schimbându-le perspectiva și cultivând o atitudine de intoleranță față de violență și de empatie și sprijin pentru cei afectați.
Loc desfășurare: București
Beneficiari: 23 de copii
Prin proiect 23 de copii cu afecțiuni neuromotorii au beneficiat de servicii medicale stomatologice și terapeutice de calitate. Prin servicii specializate și prin terapia personalizată adaptată nevoilor individuale, proiectul a vizat îmbunătățirea sănătății orale și a stării generale de sănătate a beneficiarilor, precum și dezvoltarea abilităților motorii și a încrederii în sine a acestora. Prin implicarea unui grup de voluntari dedicați, proiectul a urmărit să creeze o comunitate empatică și dedicată, oferind sprijin moral și practic atât copiilor, cât și familiilor lor.
Loc desfășurare: comuna Valea Nucarilor, județul Tulcea
Beneficiari: 45 preșcolari, 65 elevi şi 400 de adulți
Proiectul a constat în amenajarea unui punct de informare pentru Geoparc, o sesiune de instruire a 3 ghizi pentru acest punct de informare și derularea a 8 ateliere pentru copii preşcolari şi elevi, desfăşurate cu ocazia a 4 evenimente (Ziua Bujorului, Sânzienele, Săptamâna geoparcurilor europene şi Festivalul fosilelor). Proiectul a implicat 45 preșcolari, 65 elevi şi 400 de adulți din comuna Valea Nucarilor, județul Tulcea, care vor avea o atitudine îmbunătățită față de valorile patrimoniului natural local, contribuind astfel la dezvoltarea durabilă a Geoparcului Dobrogea Chimerică.
Loc desfășurare:
Beneficiari:
Prin proiect s-a oferit consiliere, instruire și investigații gratuite viitoarelor mămici de pe teritoriul județului Vâlcea. Astfel, 60 dintre femeile aflate în categoria de gravide cu risc - mame foarte tinere (sub 16 ani) sau în vârstă (peste 35 ani), provenite din familii cu situație socială precară - au beneficiat de servicii de consiliere & antrenare a abilităților parentale și suport psihologic pe parcursul celor 6 luni de proiect.
Loc desfășurare: București
Beneficiari: 30 copii din medii vulnerabile și familiile lor
Proiectul "Vreau sa știu de tine!" a avut scopul de a dezvolta abilitățile sociale şi capacitatea de exprimare în scris a celor 30 de copii beneficiari, prin mentorat individual oferit de voluntari. Convinși fiind că relaționarea corectă cu adulţii joacă un rol important în dezvoltarea copilului, proiectul și-a propus să le ofere copiilor beneficiari repere de siguranţă şi oportunităţi de a înţelege valenţele încrederii, prin relaţionarea cu voluntarii. Activităţile proiectului au fost menite să întărească resursele individuale ale copiilor prin şedinţe de consiliere de grup, susţinute de psihoterapeut.