Pe perioada a 7 luni (martie-septembrie 2025), 10 dintre proiectele propuse de BRAVoluntarii participanţi sunt finanţate în vederea implementării în comunităţile locale.
Valoarea totală a fondului de proiecte este de 100.000 EUR, iar valoarea unei finanțări este de 10.000 EUR/proiect.
Mai multe detalii despre această ediție în Ghidul Programului
În cadrul programului BRAVoluntar 3.0, în perioada octombrie 2024 - ianuarie 2025, am oferit formare și consultanță în domeniul dezvoltării comunitare atât pentru voluntari cât și pentru organizații neguvernamentale.
I-am sprijinit pe voluntari în procesul de implicare comunitară, de la identificarea unei nevoi şi a unor parteneri până la implementarea unui proiect cu impact social. În același timp, organizațiile neguvernamentale beneficiază de formare și finanțare pentru derularea proiectelor cu componentă de voluntariat.
Loc desfășurare: București
Beneficiari: 500 de persoane nevăzătoare
Proiectul „Grădina cu Povești” este dedicat creării unei grădini senzoriale accesibile pentru persoanele nevăzătoare și va implica comunitatea locală în activități de educație ecologică și voluntariat. Proiectul va fi implementat de Asociaţia Nevăzătorilor în parteneriat cu Asociația „Pădurea Copiilor” și va sprijini atât integrarea socială a persoanelor cu dizabilități, cât și promovarea educației ecologice în rândul comunității.
Loc desfășurare: Oraș Hârșova, Sat Vadu Oii, Jud. Constanța
Beneficiari: 70 de copii și tineri
Pentru a îmbunătăți viața copiilor și tinerilor vulnerabili din Hârșova și împrejurimi, proiectul va recruta circa 15 voluntari și îi va forma în metode de educație non-formală. Ulterior ei vor organiza și desfășura un minim de 15 activități educative și recreative pentru cel puțin 70 de copii și tineri. O atenție deosebită va fi acordată sustenabilității Asociației Hârșova 3D, prin elaborarea unei strategii și prin formarea unei echipe dedicate strângerii de fonduri. Astfel, proiectul va consolida capacitatea H3D de a-și continua misiunea pe termen lung.
Loc desfășurare: Comuna Bradu, județul Argeș
Beneficiari: 100 de elevi
"Meserii de viitor pentru tineri SMART" este un proiect care își propune să informeze elevii cu privire la meseriile de viitor și să le arate cum să se pregătească pentru acestea. 100 de elevi din clasele VII-XII de la două școli din Bradu și Pitești vor participa la activități care le vor arăta ce competențe sunt solicitate pe piața muncii și cum să își aleagă o carieră potrivită.
Voluntarii de la Fundația Leul Albastru împreună cu voluntarii OMV Petrom vor organiza ateliere unde elevii își vor dezvolta competențele digitale, abilitățile de comunicare și aptitudinile artistice, iar fiecare participant își va crea propriul proiect în domeniul de interes. Voluntarii de la OMV Petrom vor participa la un atelier special numit „Bibliotecă Vie”, în care le vor povesti elevilor despre cum arată o zi la muncă și despre ce responsabilități au în profesia lor. Cei 100 de elevi vor învăța ce trebuie să facă pentru a ajunge să aibă o profesie de succes și cum să își stabilească obiectivele pentru viitor.
Loc desfășurare: Râmnicu Vâlcea și Pitești
Beneficiari: 200 de elevi și 10 profesori
Proiectul își propune să combată sedentarismul și să faciliteze crearea de obiceiuri sănătoase la copiii cu vârste între 7 și 12 ani, din 2 școli gimnaziale (Râmnicu Vâlcea și Pitești), prin interacțiunea cu voluntarii (exemple și oameni resursă), prin diversificarea activităților fizice la școală (orientare, handbal, ciclism), prin ateliere practice și competiții sportive. Astfel, se vor desfășura 5 ateliere pentru 200 de elevi și 10 profesori din cele 2 școli, organizate cu ajutorul voluntarilor și 2 competiții pentru practicarea și exersarea abilităților obținute. Elevii și profesorii vor dobândi abilități noi și vor putea diversifica activitățile atât la școală, cât și în afara orelor de curs, vor putea exersa în cadrul competițiilor sportive (ex. Vâlcea Forest Run, Lira Carpatină) și îi vor putea implica și pe colegii lor în competițiiler școlare (Programul național Campion în școală, Olimpiade Sportive Școlare, Gimnaziada).
Loc desfășurare: Comuna Casimcea, jud. Tulcea (satele Casimcea, Cişmeaua Nouă, Haidar, Rahman, Războieni şi Stânca)
Beneficiari: comunitatea locala din comuna Casimcea
În cadrul rezervației naturale Casimcea din judeţul Tulcea se găsesc cele mai vechi urme de viaţă din ţară (570 milioane de ani). Depozitarea gunoaielor în rezervaţie periclitează cercetările geologice şi paleontologice viitoare şi împiedică noi descoperiri într-un sit geologic cu mare potenţial pentru apariţia organismelor pluricelulare. Obiectivele proiectului includ derularea a 6 activităţi de conștientizare privind patrimoniul natural şi consecinţele depozitării necontrolate şi ilegale a deşeurilor, crearea unui grup local de acţiune pentru patrimoniu în cadrul comunităţii, elaborarea unui program de colectarea planificată a gunoaielor şi amenajarea unui traseu geoturistic pentru punerea în valoare a „Grădinii cu Ediacara” din Dobrogea.
Loc desfășurare: Bacău, județul Bacău
Beneficiari: 55 de persoane vârstnice
Proiectul răspunde nevoilor unui număr de 55 de persoane vârstnice din municipiul Bacău, atât cupluri, cât și persoane singure, rămase fără sprijinul copiilor sau altor rude, prin acordarea de servicii de îngrijire și recuperare medicală, socializare și terapie ocupațională. În același timp, este și un program de respiro pentru partenerii de viață ai persoanelor cu diferite afecțiuni medicale imobilizatoare. Aceste servicii vor fi acordate atât la domiciliul beneficiarilor care sunt nedeplasabili, cât și în cadrul Centrului de zi pentru vârstnici Dr. Ștefan Ciobanu din Bacău, implicând o echipă de specialiști ai FSC care vor oferi servicii directe de îngrijire și recuperare, dar și voluntari (FSC și OMV Petrom) care vor derula activități de suport emoțional, socializare pentru seniorii singuri sau partenerii de viață ai celor suferinzi aflați în programul de ingrijire și recuperare medicală, îmbunătățind astfel calitatea vieții persoanelor vârstnice și starea de sănătate a celor aflați în îngrijire.
Loc desfășurare: sat Cătunu, comuna Roata de jos, județul Giurgiu
Beneficiari: elevii școlii primare din satul Cătunu
Adoptă toleranța! este un proiect care își propune reducerea și combaterea violentei în școală, dar și combaterea fenomenului de bullying. Se va derula pe o perioadă de 4 luni în parteneriat cu școala gimnazială numărul 1 din comuna Roata de jos, județul Giurgiu, și are ca beneficiari elevii școlii primare. În această perioadă elevii vor participa la numeroase activități unde vor învăța despre toleranță, empatie și acceptare. La finalul proiectului elevii vor putea să recunoască acest comportament de tip bullying, și vor învăța să spună Nu oricărei forme de violență.
Loc desfășurare: Boldești-Scăeni, județul Prahova
Beneficiari: 120 de elevi
Vara emoțiilor creative este un program de vară dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 7 si 14 ani din orașul Boldești-Scăeni și oferă un cadru educativ și recreativ unde cei peste 120 de participanți își pot dezvolta creativitatea, încrederea în sine și abilitățile de comunicare printr-o serie de ateliere interactive de teatru, public speaking, pictură și literație. Proiectul oferă o oportunitate valoroasă de dezvoltare personală pentru copii, contribuind la creșterea lor armonioasă și la consolidarea unei comunități mai creative și mai unite. De asemenea, prin implicarea în proiect a voluntarilor, profesorilor și colaboratorilor locali, ne propunem să creăm în cele două școli partenere, premisele înființării durabile a trei Cluburi: unul de Vorbit în Public, unul de Artă/Pictură și unul de Teatru, prin care elevii să exerseze abilitățile și experiența dobândită pe parcursul activităților de vară, iar profesorii să beneficieze pe termen lung de o structură prin care pot dezvolta noi activități extracuriculare, inovative și atractive pentru tinerii elevi.
Loc desfășurare: Plopeni, județul Prahova
Beneficiari: 90 de elevi de la Liceul Carol I din Plopeni
Scăderea vârstei la care tinerii încep relații, adesea fără a fi pregătiți pentru provocările acestora, reprezintă o problemă serioasă. Proiectul își propune să crească gradul de conștientizare în rândul a 90 de elevi de la Liceul Carol I din Plopeni cu privire la semnalele de alarmă ale relațiilor cu potențial abuziv. Acest lucru va fi realizat printr-o serie de 7 ateliere susținute de psihologi și voluntari. Participanții vor învăța să recunoască indicatorii timpurii ai relațiilor în care ar putea apărea violența, să înțeleagă evoluția unei relații abuzive și să stabilească limite sănătoase pentru a evita implicarea în astfel de situații. De asemenea, vor avea ocazia să participe la grupuri de discuție pentru a explora informațiile mai în profunzime și vor fi încurajați să își exprime opiniile personale asupra temelor discutate în cadrul unui concurs de videoclipuri. În acest mod, proiectul contribuie la reducerea riscului de implicare în relații abuzive și promovează o schimbare de atitudine față de abuz și manipulare.
Loc desfășurare: Măgurele, Ilfov și Geoparcul Ținutul Buzăului
Beneficiari: 50 de profesori, 20 de studenți voluntari și 600 de elevi
Educație STEM pentru un viitor durabil este un proiect inovator care pregătește profesorii din învățământul preuniversitar pentru a integra tematicile schimbărilor climatice și hazardurilor naturale în lecțiile STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică). 50 de profesori din cel puțin 30 de școli vor beneficia de 6 sesiuni online susținute de experți în știință și educație, urmate de 2 workshopuri regionale desfășurate la Măgurele și în Geoparcul Ținutul Buzăului. Aceste workshopuri vor include activități de teren, experimente aplicate cu echipamente educaționale moderne (stații meteo, seismometre) și o componentă teoretică axată pe consolidarea cunoștințelor prin aplicații practice. Proiectul implică activ și 20 de studenți voluntari de la facultăți de știință și psihopedagogie, viitori profesori, care vor sprijini cadrele didactice în activitățile experimentale și în realizarea unor resurse educaționale inovative. Aceștia vor contribui la dezvoltarea unui ghid digital cu activități didactice și a unui kit de materiale suport pentru experimente, ce vor facilita integrarea noilor metode în predarea STEM. Impactul proiectului se va extinde la peste 600 de elevi, care vor învăța prin experiențe directe despre schimbările climatice și pregătirea pentru hazarduri naturale. Prin această inițiativă, proiectul construiește o comunitate educațională conectată la știință, pregătind profesorii și viitorii profesori să inspire și să educe noile generații pentru un viitor mai sigur și sustenabil.