Marime text A A A

Finanțare:

1.500.000 de euro 

Intervenție:

Dotarea a 100 de cabinete de medicină de familie cu 1.400 de echipamente medicale moderne.

Scop:

Îmbunătățirea accesul la servicii medicale pentru 26.000 de gravide, mame și copii de până la 3 ani din zonele rurale dezavantajate, contribuind la reducerea ratei mortalității infantile.

Primul pas spre sănătate

Context mortalitatea infantilă în România:
Context mortalitatea infantilă în România:

În România rata mortalității infantile este una dintre cele mai mari la nivel european. Accesul viitoarelor mame la servicii de prevenție este limitat, inechitabil și neuniform din punct de vedere al calității serviciilor. Conform raportărilor INS din anul 2021, peste un sfert din numărul femeilor gravide din România nu au trecut prin nicio consultație înainte de naștere. În 2021, România se afla pe ultimul loc în UE cu o rata de 7 ‰ privind mortalitatea primei copilarii. Paradoxal sunt mai frecvente la vârsta de 1 an, când copilul ar trebui să fie sub supravegherea părinților

Rezultate:
Rezultate:

Fundația OMV Petrom și Organizația Salvați Copiii România extind programul „Primul pas spre sănătate” și dotează cu aparatură medicală 100 de cabinete de medicină de familie, pentru a îmbunătăți accesul la servicii medicale pentru 26.000 de gravide, mame și copii de până la 3 ani din zonele rurale dezavantajate, cu scopul de a contribui la reducerea ratei mortalității infantile.

Practic, în acest an, față de cele 40 de cabinete dotate în 2023, alte 60 de cabinete de medicină de familie au fost dotate cu 730 de echipamente medicale: ecograf, electrocardiograf, defibrilator automat, pulsoximetru, doppler vascular și fetal, geantă medicală de prim ajutor, trusă completă de mică chirurgie, mobilier medical și instrumentar medical. Astfel, se vor reduce timpul, distanța și costurile pentru consultații pre și post natale și presiunea pentru spitalele județene sau camerele de gardă din marile orașe.

Lista cabinetelor de medicină de familie dotate în ediția 2023-2024.
Lista cabinetelor de medicină de familie dotate în ediția 2024-2025.


Impact an de intervenție 2023-2024

Raportul de impact ne-a arătat că dotarea cabinetelor de medicină de familie din mediul rural cu aparatură medicală generează beneficii pe termen lung pentru mame și copii, pentru medicii de familie și pentru comunitate.

Rezultatele obținute în primul an prin proiectul “Primul pas spre sănătate” în cele 40 de cabinete dotate în mediul rural prin finanțarea oferită de Fundația OMV Petrom sunt remarcabile:

  • Creștere cu 19% a numărului de femei gravide care s-au prezentat la control în perioada prenatală;
  • Creștere cu 21% a numărului de consultații, de aproape patru ori mai mult decât media națională;
  • Creștere cu 20% a numărului de copii de până la 5 ani care s-au prezentat la cabinetul medical în ultimul an;
  • 73% dintre medicii de familie declară o creștere a numărului de consultații cu caracter preventiv;
  • 83% dintre medici apreciază că în ultimul an a crescut numărul de femei gravide care apelează la serviciile medicului de familie;
  • 92% dintre pacientele intervievate au remarcat o îmbunătățire a serviciilor medicale din cabinetul medical din localitate.

Raportul de impact “Primul pas spre sănătate”