Marime text A A A

Finanțare:

1.500.000 de euro

Intervenție:

Dotarea a 100 de cabinete de medicină de familie cu 900 de echipamente medicale moderne.

Scop:

Îmbunătățirea accesul la servicii medicale pentru 22.000 de gravide, mame și copii de până la 3 ani din zonele rurale dezavantajate, contribuind la reducerea ratei mortalității infantile.

Primul pas spre sănătate

Context mortalitatea infantilă în România:

În România rata mortalității infantile este una dintre cele mai mari la nivel european. Accesul viitoarelor mame la servicii de prevenție este limitat, inechitabil și neuniform din punct de vedere al calității serviciilor. Conform raportărilor INS din anul 2021, peste un sfert din numărul femeilor gravide din România nu au trecut prin nicio consultație înainte de naștere. În 2021, România se afla pe ultimul loc în UE cu o rata de 7 ‰ privind mortalitatea primei copilarii. Paradoxal sunt mai frecvente la vârsta de 1 an, când copilul ar trebui să fie sub supravegherea părinților

Rezultate:

Fundația OMV Petrom și Organizația Salvați Copiii România extind programul „Primul pas spre sănătate” și dotează cu aparatură medicală 100 de cabinete de medicină de familie, pentru a îmbunătăți accesul la servicii medicale pentru 22.000 de gravide, mame și copii de până la 3 ani din zonele rurale dezavantajate, cu scopul de a contribui la reducerea ratei mortalității infantile.

Practic, în acest an, față de cele 40 de cabinete dotate în 2023, alte 60 de cabinete de medicină de familie vor fi dotate cu echipamente medicale: ecograf, electrocardiograf, defibrilator automat, pulsoximetru, doppler vascular și fetal, geantă medicală de prim ajutor, trusă completă de mică chirurgie, mobilier medical și instrumentar medical. În cele 60 de noi cabinete dotate, 15.000 de gravide, mame și copii vor avea parte de îngrijirea medicală adecvată în comunitățile lor, reducând astfel timpul, distanța și costurile pentru consultații pre și post natale.

Lista cabinetelor de medicină de familie dotate în ediția 2023-2024.