Marime text A A A

Finanțare:

Valoarea totală a proiectului este de peste 7 milioane de euro.

Intervenție:

Cel mai mare proiect de educație timpurie din România ajunge la 900 de comunităţi defavorizate de la nivelul a 41 de județe din România.

Scop:

Educație timpurie de calitate pentru copiii preșcolari din comunitățile defavorizate.

Start în educație

Context educația timpurie în România
Context educația timpurie în România

România  se numără printre țările UE unde rata de participare la educația timpurie a scăzut comparativ cu 2014. În plus, rata de înscriere între vârsta de 3 ani și vârsta de începere a învățământului obligatoriu este printre cele mai scăzute din Europa, semnificativ mai redusă decât media europeană, potrivit datelor Comisiei Europene.   

Potrivit studiului “Educația timpurie în România, 95% dintre cadrele didactice susțin că există decalaje de dezvoltare între copiii care încep grădinița la 3 ani și cei care sunt înscriși mai târziu. În plus, educatorii susțin în procent de 100% că implicarea părinților în dezvoltarea copilului este esenţială. Cu toate acestea, realitatea din teren arată astfel: doar 54% dintre directori spun că procentul copiilor înscriși la grădiniță este de peste 90% în localitatea lor. În același timp, doar 68% dintre educatori spun că peste 90% dintre copiii înscriși frecventează grădinița de cel puțin 4 ori pe săptămână.

Rezultate
Rezultate

Ediţia a doua “Start în educaţie” extinde cel mai mare program de educaţie timpurie din România la 120.000 de copii şi 23.000 de părinţi din 900 de comunităţi de la nivelul a 41 de județe din România. Programul adaugă și două noi direcții de intervenție: derularea unui program de formare pentru 3.500 de educatori și distribuirea de kituri educaționale “ABC Grădi” pentru 1500 de grădinițe defavorizate.Practic, în acest an școlar, alţi 60.000 de copii preșcolari vor primi câte un "Ghiozdănel cu viitor" cu materiale pentru dezvoltare educațională și alţi 10.000 de părinți vor participa la sesiunile "Școala părinților" – extinse cu noi tematici: nutriția și dezvoltarea sănătoasă a copilului, caracteristicile pe grupe de vârstă ale copiilor preșcolari, dezvoltarea mintală și emoțională a celor mici, comunicarea emoțiilor între părinte și copil.

Curriculum-ul dedicat  pentru pregătirea cadrelor didactice include atât tematici de educație parentală, cât și metode aplicate de învățare interactivă și prin joc.

Cu ajutorul pachetelor educaționale ABC Grădi, educatorii vor putea organiza jocuri și activităţi, prin intermediul cărora ii vor sprijini pe copii să îşi dezvolte abilităţi şi deprinderi precum: orientarea spaţială, motricitatea grosieră, echilibrul static şi dinamic, înţelegerea regulilor sociale,  concentrarea şi direcţionarea atenţiei.


Impact an școlar 2022-2023

În anul școlar 2022-2023, 60.000 de copii preșcolari au primit câte un "Ghiozdănel cu viitor" cu materiale pentru dezvoltare educațională și 13.400 de părinți au participat la atelierele "Școala părinților".

8 din 10 copii, beneficiari ai proiectului “Start în educație”, şi-au dezvoltat abilitățile cognitive, creative şi de recunoaștere vizuală, datorită kit-ului educațional “Ghiozdănel cu viitor” și 9 din 10 părinţi spun că se joacă mai mult timp cu copiii lor datorită acestuia. În plus, 94% dintre părinți consideră că sesiunile de educație parentală derulate în cadrul proiectului le-au fost utile și au apreciat informațiile specializate primite despre dezvoltarea copiilor (74,6%), educația parentală pozitivă (54,3%) și protecția copiilor (32,5%).

Rezultatele fac parte din Raportul cercetării sociologice a proiectului “Start în educație”. Cercetarea derulată în parteneriat cu Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași este una dintre cele mai ample cercetări inițiate în România despre educaţia timpurie. Aceasta analizează pe deoparte starea educaţiei timpurii şi accesul copiilor preşcolari din comunități defavorizate la resurse educaționale şi, pe de altă parte, impactul și utilitatea intervențiilor “Start în educaţie”.

Raport cercetare Start în educație Infografice Start în educație          


Ghiozdănel cu viitor

Ghiozdănel cu viitor” îi ajută pe copii să învețe, să-și exprime talentele și să înțeleagă lumea, pentru a fi mai bine pregătiți de intrarea la școală. Toate produsele din ghiozdan răspund nevoilor de dezvoltare ale copiilor preșcolari: rechizite, carte și caiet de lucru, materiale educative STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică),  jocuri pentru dezvoltarea motricității și produse sanitare.  Părinții vor regăsi idei de activităţi şi sfaturi pentru utilizarea acestora pe canalul dedicat Youtube Start în Educație

 


Ghidul Părinților pentru educație timpurie

De mare ajutor părinților poate fi ”Ghidul Părinților” care încurajează și sprijină părinții să devină primii educatori ai copiilor lor și cei care dau startul experiențelor de învățare timpurie de acasă. Ghidul este public, accesibil tuturor părinților și poate fi descărcat mai jos.

Ghidul Părinților pentru educația timpurie 


Tutorialele "Start în educație"

Tutorialele "Start în educație" încurajează și sprijină părinții copiilor cu vârste între 0 și 6 ani să dea startul experiențelor de învățare timpurie de acasă.  

Un părinte echilibrat este dispus să se adapteze și să crească împreună cu copilul său. Iar ca acest lucru să devină posibil, este nevoie de implicare activă și informare constantă. Prin înțelegerea nevoilor copilului și oferirea unui mediu sigur, părintele poate crea bazele unei vieți fericite pentru copilul său. 

Părinții vor afla din tutorialele “Start în educație” cum să își ghideze copilul către o cale de învățare și descoperire, oferindu-i șansa de a crește cu încredere în sine și de a-și atinge potențialul maxim.